7dots en Payper bouwen verder aan hun chatbot voor vacatures

The Laboratory werkt stevig verder aan haar eerste use case. Wat is ons doel precies? Wel, wij willen een chatbot ontwikkelen die veel sneller arbeidsprofielen aan openstaande vacatures gaat linken. En niet enkele op basis van hard skills! Ook soft skills gaan hier een grote rol spelen. Waarom doen we dit? Om de markt duidelijk aangeeft dat matching old school is en de technieken van de toekomst nieuwe mogelijkheden bieden. De ‘lab rats’ zijn weer druk bezig geweest, dus tijd voor een update!

 

De flow

Een kandidaat <contact> wordt gematcht <match> aan een opdracht of een bedrijf <assignment>. Hieraan koppelen we een score: is deze kandidaat geschikt voor dit bedrijf of deze opdracht, en past dit bedrijf of de opdracht bij de kandidaat.

Deze score wordt bepaald met behulp van labels. We voegen labels toe aan een bedrijf of opdracht. Die bepalen wat de behoeften, verwachtingen, persoonlijkheden, etc. zijn die bij het bedrijf of de opdracht passen. Voor de kandidaat worden vergelijkbare labels gebruikt. Zo weet je van tevoren wie een mogelijke kandidaat is en wie niet.

Ieder label dat aan een bedrijf/opdracht of kandidaat hangt, krijgt vervolgens een gewicht of waarde om het belang ervan uit te drukken. Iemand kan bijvoorbeeld sociaal zijn, maar toch is er een verschil tussen héél sociaal en minder sociaal.

Bij een match tussen de kandidaat en het bedrijf of de opdracht worden de labels met elkaar vergeleken. Daaruit komt een waarde die een inschatting <waarde> geeft in hoeverre de kandidaat bij het bedrijf of de opdracht past en andersom.

Wil je weten hoe het verhaal van deze chatbot verdergaat? Wordt vervolgd, dus stay tuned! Check regelmatig de website van The Laboratory voor meer updates.

Leave a comment